Soms gebeurt er iets. Iets kleins, iets groots… Iets waardoor je kind van slag raakt en niet lekker in z’n vel zit. Dat overkomt iedereen weleens. Kinderen zijn flexibel en kunnen daar in de meeste gevallen prima mee omgaan.
Maar het kan ook gebeuren dat je kind er zelf niet uitkomt. En dat jij het ook even niet meer weet. Dan is het tijd om contact op te nemen.
Individuele kindercoaching
SpeelS werkt met je kind aan kleine en grote dingen. Zodat jouw kind weer verder kan en kan stralen!
- Zelfbeeld & zelfvertrouwen
- Ontspannen en slapen
- Concentratie
- Faalangst
- Grenzen aangeven en accepteren
- Ruzies, thuis of op school
- Boosheid of verdriet
- Weerstand (tegen school, eten of …)
Hoe leg je je kind uit wat kindercoaching is?
“Als je last hebt van dingen die om je heen gebeuren of van gedachtes in je hoofd, dan lijkt het weleens onmogelijk om dat in je eentje op te lossen. Dan is het fijn als je bij iemand terecht kan; een vriend(je) of vriendin(netje), je ouders of iemand van school.
Je kunt ook terecht bij een coach. Dat is iemand die niks gek of raar vindt. Een coach zegt niet wat je moet doen, maar luistert vooral heel goed naar waar jij mee zit en werkt samen met jou aan een oplossing. Jij weet het beste wat je nodig hebt en wat je anders wilt. De enige die ook echt kan aangeven en kan bereiken, dat ben jij! Ergens zit de oplossing in jou verstopt, al klinkt dat nu misschien een beetje raar. Soms is die oplossing zo gevonden. Soms heeft het wat meer tijd nodig. Samen met je coach werk je stap voor stap aan het vinden van die oplossing en het (her)ontdekken van jouw krachten, zodat jij jouw doel bereikt.”
Advies voor ouders
Het kan zijn dat het voor jou als ouder heel moeilijk is om te zien dat je kind het moeilijk heeft. Het is goed om voor jezelf te ontdekken wat het is dat je zo raakt, zodat je er anders mee om kunt gaan. En natuurlijk wil je weten hoe jij je kind goed kunt steunen. Een gesprek kan net dat zetje zijn, dat je weer in je kracht zet. Met praktische inzichten en tips kun jij weer verder.
Het kan ook zijn dat jij als ouder iets hebt meegemaakt en je niet goed weet hoe je daar mee om moet gaan. Je kind kan daar -onbewust- last van hebben, omdat hij/zij onbewust jouw problemen gaat ‘dragen’. Je kind neemt het als het ware van je over. Uit pure liefde, want kinderen willen simpelweg het allerliefste dat hun ouders gelukkig zijn. Door zichtbaar en helder te krijgen wat er speelt, bijvoorbeeld met een Yucel-opstelling, kun je jezelf en je kind ‘ontlasten’. Zodat het gedrag waar je je eerder nog zorgen om maakte, ruimte kan maken voor balans en herstel.
Yucel
Kinderen werken als spiegels. Ze laten haarfijn merken als er iets niet in orde is, meestal zie je dat terug in hun (ongewenste) gedrag.
Het klinkt zo simpel. Maak met een blokkenbouwsel in één oogopslag duidelijk wat er speelt rond het thema waar je tegenaan loopt. Wie of wat is helpend in deze situatie en wat maakt het juist erger?
Door letterlijk en figuurlijk de ‘uitdaging’ zichtbaar te maken en te structureren, wordt duidelijk welke stappen nodig zijn om jouw gewenste doel te bereiken.
Als jij helder hebt wat er speelt, heb je de keuze om het anders te doen. Zodra ouders de eerste stappen zetten, volgen de kinderen meestal heel snel!
GroepsGeluk Types
Een groep, hoe klein of groot ook, is een dynamisch geheel. Zodra je het over ‘wij’ hebben (gezin, klas, club, vrienden, …), heb je het al over een groep of systeem.
In zo’n systeem houdt iedereen zich aan dezelfde onuitgesproken regels; je wil erbij horen, je hebt een eigen plekje in de hiërarchie, er wordt gebalanceerd tussen geven en nemen en alles wat speelt wil gezien & gehoord worden.
Een systeem kan door allerlei oorzaken uit balans raken. Verstoringen in een systeem herken je aan (storend) gedrag;
- onrust & irritatie
- opstandig
- verdriet & terugtrekken
- buitensluiten
Door met GroepsGeluk Types zichtbaar te maken wat er op onbewust niveau speelt, wordt duidelijk hoe de klacht omgezet kan worden in een kracht. De balans kan herstellen en de groep goed functioneren. Precies zoals het bedoeld is!
Lekker In Je Vel (L.I.J.V.)
Maar wat nou als je niet lekker in je vel zit, zonder dat je weet waarom dat zo is? Dan kun je ongewenst gedrag laten zien of klachten hebben waarvan niemand de oorzaak kan vinden. Hoe frustrerend is dat?
Daarom kijkt SpeelS naar belangrijke steunpilaren die -wanneer er een wankelt- kunnen zorgen voor (medisch) onverklaarbare klachten:
- Emotioneel: alles wat te maken heeft met wat je denkt of vindt en gevoelens die je hebt
- Biochemisch; voeding en allerlei stoffen die je lijf zelf aanmaakt
- Fysiek; je tastbare lijf, spieren, botten, huid en alles wat erbij hoort
- Energetisch: jouw lijf draait op energie die je zelf aanmaakt
Want als je lijf niet in balans is, zit je ook niet lekker in je vel. En daar kunnen we met een L.I.J.V.-plan verandering in brengen!
Met welke klachten kun je voor een L.I.J.V.-plan terecht?
- Overprikkeling
- Beperkt zelfvertrouwen
- Stress of angst
- Boosheid of verdriet
- Onverklaarbare pijnklachten
Het doel van een L.I.J.V.-plan:
- Inzicht in de oorzaak van je klacht
- In je kracht: de keuze om dingen anders te doen
- Jouw L.I.J.V.-kracht in actie (je zelf-herstellend vermogen)
- Jij zit weer Lekker In Je Vel!
Niet alleen je kind kan terecht voor een L.I.J.V.-plan, maar iedereen die zich in de klacht(en) herkent en verandering wil!