Soms gebeurt er iets. Iets kleins, iets groots… Iets waardoor je kind van slag raakt en niet lekker in z’n vel zit. Dat overkomt iedereen weleens. Kinderen zijn flexibel en kunnen daar in de meeste gevallen prima mee omgaan.
Maar het kan ook gebeuren dat je kind er zelf niet uitkomt. En dat jij het ook even niet meer weet. Dan is het tijd om aan kindercoaching te denken.
Individuele kindercoaching
SpeelS werkt met je kind aan kleine en grote dingen. Zodat jouw kind weer verder kan en kan stralen!
- Zelfbeeld & zelfvertrouwen
- Ontspannen en slapen
- Concentratie
- Faalangst
- Grenzen aangeven en accepteren
- Ruzies, thuis of op school
- Pesten/ gepest worden
- Boosheid of verdriet
- Alles rondom scheiding of rouw
Hoe leg je je kind uit wat kindercoaching is?
“Als je last hebt van dingen die om je heen gebeuren of van gedachtes in je hoofd, dan lijkt het weleens onmogelijk om dat in je eentje op te lossen. Dan is het fijn als je bij iemand terecht kan; een vriend(je) of vriendin(netje), je ouders of iemand van school.
Je kunt ook terecht bij een coach. Dat is iemand die niks gek of raar vindt. Een coach zegt niet wat je moet doen, maar luistert vooral heel goed naar waar jij mee zit en werkt samen met jou aan een oplossing. Jij weet het beste wat je nodig hebt en wat je anders wilt. De enige die ook echt kan aangeven en kan bereiken, dat ben jij! Ergens zit de oplossing in jou verstopt, al klinkt dat nu misschien een beetje raar. Soms is die oplossing zo gevonden. Soms heeft het wat meer tijd nodig. Samen met je coach werk je stap voor stap aan het vinden van die oplossing en het (her)ontdekken van jouw krachten, zodat jij jouw doel bereikt.”
Advies voor ouders
Het kan zijn dat het voor jou als ouder heel moeilijk is om te zien dat je kind het moeilijk heeft. Het is goed om voor jezelf te ontdekken wat het is dat je zo raakt, zodat je er anders mee om kunt gaan. En natuurlijk wil je weten hoe jij je kind goed kunt steunen. Een gesprek kan net dat zetje zijn, dat je weer in je kracht zet. Met praktische inzichten en tips kun jij weer verder.
Het kan ook zijn dat jij als ouder iets hebt meegemaakt en je niet weet hoe je daar mee om moet gaan. Je kind kan daar -onbewust- last van hebben, omdat hij/zij onbewust jouw problemen gaat ‘dragen’. Je kind neemt het als het ware van je over. Uit pure liefde, want kinderen willen simpelweg het allerliefste dat hun ouders gelukkig zijn. Door zichtbaar en helder te krijgen wat er speelt, met bijvoorbeeld een een familie- of (individuele) opvoedopstelling, kun je jezelf en je kind ‘ontlasten’. Zodat het gedrag waar je je eerder nog zorgen om maakte, ruimte kan maken voor balans en herstel.
Familie- en opvoedopstellingen
Het gezin waarin je geboren wordt, noem je ‘jouw systeem van herkomst’. Iedereen is onderdeel van zo’n systeem. Ieder kind heeft een vader en een moeder. En ieder kind is van nature loyaal aan allebei. Veel van wat we als ouders doen of zeggen, nemen onze kinderen als vanzelfsprekend over.
Hoor jij jezelf over je kinderen zeggen: “Ja, maar dat had ik ook toen ik kind was” of “Dat heeft ie van mij hoor!”
Dan kan het heel helpend voor jezelf en voor je kind zijn, om als ouder op onderzoek uit te gaan. Wat heb jij geleerd van je ouders en geef je uit liefde voor hen door aan jouw kind(eren)?
Kinderen werken als spiegels. Ze laten haarfijn merken als er iets niet in orde is, meestal zie je dat terug in hun (ongewenste) gedrag.
Een opstelling maakt zichtbaar wat er onder de oppervlakte -onbewust- speelt. Door die onderlaag met een opstelling zichtbaar te maken, kan het hele gezin en de samenhang weer worden zoals het hoort te zijn.
Als je weet wát er speelt, heb je de keuze om te veranderen. Als de ouders veranderen, volgen de kinderen meestal heel snel!
GroepsGeluk: systemisch werken in de klas
Een klas werkt net als ieder ander systeem en houdt zich ook aan dezelfde onuitgesproken regels; iedereen wil er – onbewust- bij horen en heeft z’n eigen plek in de hiërarchie, geven en nemen zoekt voortdurend balans, alles wat speelt wil erkend worden.
Een klassensysteem kan door allerlei oorzaken uit balans raken. Door ‘lasten’ die kinderen met zich meenemen uit andere systemen waar ze ook onderdeel van zijn (gezin, vrienden en vriendinnen, clubs), maar ook door verstoringen die -onbewust- spelen op school.
Verstoringen in een klassensysteem herken je aan het gedrag van leerlingen;
- niet luisteren naar de leerkracht
- onrust in de groep
- ruzies
- pesterijen
- buitensluiten van anderen
Door zichtbaar te maken wat er op onbewust niveau speelt, kan de balans hersteld worden en de rust weer terugkeren in de groep. Dan kan iedere leerling én de leerkracht zich weer veilig voelen, ontspannen en tot leren komen. Precies zoals het bedoeld is!
Groepstraining
FF NIX!
Kinderen hebben ’t druk, moeten veel en raken zelfs gestrest.
Ze kunnen zich moeilijk concentreren en piekeren zich ’s nachts suf.
FF NIX! is een mix van Mindfulness, Yoga en Kindercoaching.
Een uur lang ontspannen, ontzorgen, even alleen maar kind zijn.
Gewoon… effe niks…
Mindset!
Er zijn kinderen en tieners die uitdagingen op school met veel plezier aangaan, die hard werken voor goede resultaten en die zich niet uit het veld laten slaan door tegenslagen, zoals onvoldoendes.
Er zijn vooral ook veel kinderen die bij voorkeur alleen gemakkelijke opdrachten doen, die het liefst geen fouten maken en die zich dom voelen wanneer ze hard moeten werken om iets onder de knie te krijgen. Vaak is hun motivatie voor school en leren daardoor niet optimaal en hebben ze last van faalangst.
De manier waarop kinderen hun intelligentie en mogelijkheden zien (hun mindset), is van grote invloed op de groei die ze doormaken.
Een vaste mindset belemmert ontwikkeling.
Een groeimindset zorgt voor motivatie en doorzettingsvermogen en is onmisbaar voor het ontplooien van talenten.
SpeelS ondersteunt kinderen -individueel of in een kleine groep- bij het ontwikkelen van een groeimindset:
- Fixie&Growie voor kinderen uit groep 4-5-6
- LEF! voor kinderen uit groep 6-7-8
- LEF! voor pubers
Je kind ontdekt de kracht van Mindset bij het leren van nieuwe dingen en het aangaan van uitdagingen.
Lekker In Je Vel (L.I.J.V.)
Wat maakt dat jouw kind vastloopt?
- weinig zelfvertrouwen?
- laag zelfbeeld?
- faalangst?
- moeite met grenzen aangeven?
- spanningen of angsten?
- boosheid of verdriet?
We werken met een kleine groep leeftijdsgenootjes -die om vergelijkbare redenen vastlopen- in verrassende opdrachten aan datgene wat nu nog (!) een probleem is. De training wordt samengesteld na startgesprekken met alle individuele deelnemers. SpeelS volgt geen standaard draaiboek, maar biedt een unieke training op maat, die aansluit bij de doelen en uitdagingen van jouw kind.
- Je leert dat het ook anders kan!
- Je gaat ervaren dat jij dat zelf bepaalt.
- Want je kunt het echt. Je weet alleen nog niet hoe!
- Zo zit jij snel weer Lekker In Je Vel!